Ünlü doktor kahveyi sağlık iksirine çevirmenin sırrını anlattı: Fincanınıza mutlaka ekleyin!

unlu doktor kahveyi saglik iksirine cevirmenin sirrini anlatti fincaniniza mutlaka ekleyin jnnvE5Of.jpg

ABD’nin önde gelen eğitim kurumları olan Harvard Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden diplomalı bir gastroenteroloji uzmanı olan ve “Harvard’lı Doktor” olarak tanınan Dr. Saurabh Sethi, sosyal medyanın en sevdiği isimlerden.

Instagram’daki @doctor.sethi hesabında 1,3 milyon takipçisi bulunan 42 yaşındaki Dr. Sethi, son paylaşımlarından birinde, her gün içtiğimiz kahvenin besin değerini artıracak üç basit malzemeyi sıraladı.

Dr. Sethi’nin altını çizdiği ilk malzeme tarçın oldu. Cassia ağacının kurutulmuş ve öğütülmüş kabuğundan elde edilen tarçının antioksidanlarla dolu olduğunu vurgulayan Dr. Sethi, “Çoğu kişi kahvesine ekleyebileceği üç basit malzemenin farkında değil. Sadece bir tutam tarçın, kan şekerinin yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir ve kahveye güçlü antioksidanlar ekleyebilir” dedi.

Antioksidanlar, kısaca vücutta serbest radikaller adı verilen zararlı gevşek oksijen moleküllerini nötralize edebilen bileşikler olarak tanımlanıyor. Serbest radikaller etkisiz hale getirilmediğinde sağlıklı hücrelere yapışarak oksidatif stres adı verilen bir tür hücresel hasara neden olabiliyor.

Oksidatif stres, kararsız moleküller olan serbest radikallerin vücut üzerinde yarattığı zararlı etkilere deniyor. Serbest radikaller, doku hasarına neden olabilen zararlı oksijen hücreleri. Antioksidanlar da bu zararlı hücrelerle savaşmaktan sorumlu.

Doku hasarı, kişiyi kalp hastalığı, kanser, Alzheimer ve diyabet gibi birçok potansiyel rahatsızlığa karşı daha savunmasız hale getirebiliyor. Neyse ki, meyve ve sebzeler gibi antioksidan açısından zengin besinler ve tarçın tüketerek oksidatif stresi azaltmak ve yaşamı sınırlayan hastalık ve rahatsızlıklara yakalanma riskini düşürmek mümkün.

Dr. Sethi’nin yüz binlerce kez izlenen ve binlerce beğeni alan videosunda bahsettiği ikinci malzeme MCT yağı oldu. Bu yağdan övgüyle bahseden ve kahveye katılması gerektiğini belirten Dr. Sethi, “Hindistan cevizinden elde edilen bu yağ, beyin sağlığını desteklemenin yanı sıra düzenli bir enerji artışı sağlar” dedi.

İngilizce “orta zincirli trigliseritler” anlamına gelen “medium-chain triglycerides” ifadesinin kısaltması olan MCT yağı, Hindistan cevizi yağı veya hurma çekirdeği yağından damıtma ve saflaştırma yoluyla üretiliyor.

New South Wales Üniversitesi’nde görev yapan tanınmış beslenme uzmanı Dr. Rosemary Stanton, The Conversation’da yayımlanan makalesinde, MCT yağının neden metabolizmayı hızlandırıcı olarak kabul edildiğini anlattı.

Dr. Stanton, “Kan dolaşımına emilen çoğu yağdan farklı olarak, MCT yağı doğrudan karaciğere emilir. Bu, diğer yağlara göre daha hızlı yakıt olarak kullanılabileceği anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

MCT yağının tadı olmadığı için kahve gibi içeceklere karıştırılması veya salatalara sos olarak eklenmesi lezzetini değiştirmiyor.

Dr. Sethi’nin listesindeki son ve tartışmasız en lezzetli katkı maddesi, bitter çikolata tozu. “Polifenoller açısından zengin olan bu madde, kahveyle birlikte iyi bağırsak bakterilerinizi besler” ifadelerini kullanan Dr. Sethi şöyle devam etti:

“Araştırmalar çikolatadaki bu polifenollerin laktobasil ve bifidobakteri gibi yararlı bağırsak bakterilerinin seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.”

Polifenoller, meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler ve çikolatada bol miktarda bulunan bitki bileşikleri olarak tanımlanıyor. Güçlü antioksidanlar olan polifenoller, vücuttaki serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadeleye yardımcı oluyor.