Sivas Arkeoloji Müzesi tarihe ışık tuttu: Sergilenen stelde, Hititlerden 4 kuşağa ait bilgiler yer alıyor

Sivas Arkeoloji Müzesi’nde Hititlerin İcraatları Sergileniyor

Sivas Arkeoloji Müzesi’nde görülebilecek olan İspekçir stelinde, Hititlerin Anadolu’daki son temsilcileri Kral Kuzi Teşub, torunu 1. Arnuvantis, ve 1. Arnuvantis’in eşi ile onların torunu 2. Arnuvantis‘e ait tasvirler ve Luvi hiyeroglif yazıları bulunmaktadır.

Malatya’nın Darende ilçesinde 1907 yılında keşfedilen Geç Hitit dönemine ait İspekçir steli, Sivas Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçileri bekliyor.

Hitit krallarından Arnuvantis’in zaferlerini ve başarılarını anlatan yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki stelin figürler ve hiyeroglif yazılarla bezendiği belirtilmektedir.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bora Uysal, İspekçir stelinin bulunduğu yer hakkında detayları paylaştı. Uysal’a göre stel, Malatya ile Darende arasındaki Tohma Çayı’nın kuzey yakasındaki İspekçir köyü yakınlarında keşfedilmiş ve adını oradan almıştır.

Uysal, stelin tasvirler ve Luvi hiyeroglif yazılarıyla süslendiğini vurgulayarak, “Köylüler tarafından bulunan kübik yapıda dikdörtgen prizma şeklindeki stel, üç yüzünde figürler ve yazıtlar içermektedir. Arka yüzeyi ise düzdür” açıklamasında bulundu.

“Hitit kraliyet ailesinde ölen ataların tanrı olduğu kabul edilir”

Hititlerin yıkılmasının ardından devam eden Hitit özelliklerini benimseyen küçük devletçiklerin ortaya çıktığını aktaran Uysal, şu bilgileri paylaştı:

Karkamış, bu devletçiklerin en büyüklerinden biridir. Karkamış’ın toprakları oldukça geniştir ve Malatya’yı içine alır. Karkamış yöneticileri, Hitit devletinin kuruluş aşamasında bile küçük krallar olarak kabul edilir. 1200’lerde Kuzi Teşub adındaki kral, Karkamış’ın ve Malatya’nın hakimidir. Akrabalarından 1. Arnuvantis’i ise Malatya’nın yöneticisi olarak atamıştır. Stelde tasvirleri bulunan figürlerden biri, Kuzi Teşub’un torunu olan 1. Arnuvantis’i simgeler. Steli yaptıran kişi ise bu kralların torunu olan 2. Arnuvantis’tir. 1. Arnuvantis’in karısı da tanrılaştırılmıştır. Steli yaptıran 2. Arnuvantis ise ata-ruhlarının huzurunda bir ritüeli tasvir eden figürdür

Stelin alt kısmında hiyeroglif yazılara ve üst kısımda figürlere yer verildiğini belirten Uysal, eseri yaptıran 2. Arnuvantis’in, Karkamış krallığı tarafından Malatya’ya kral olarak gönderildiğini açıkladı.

“4 Kuşak 11. Yüzyıl Kraliyet Ailesi”

Hititlerin yıkılmasının ardından Güney Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Suriye’nin kuzeyinde çeşitli şehir devletlerinin kurulduğunu belirten Uysal, “Stelde yer alan bilgiler, Kuzi Teşub’un 12. yüzyıldaki akrabalarını yansıtmaktadır. 4 kuşak, 11. yüzyıla tarihlenen stelde; Hitit inançlarına göre kraliyet ailesi üyeleri öldüklerinde tanrılaştırılır” açıklamasında bulundu.

Uysal, stelde yer alan kişilerin Hititlerin Anadolu’daki son temsilcileri olduğunu ifade etti. (AA)

Related Posts

Galeri Bosfor, Karaköy’deki yeni mekânında “Kölemen 7” sergisi ile kapılarını açtı

İstanbul Karaköy’de Kölemen Sokak’ta bugün açılan yeni sergi, 23 Ağustos tarihine kadar ziyaret edilebilecek

Üniversite katkı payında yüzde 69,9 artış

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Önümüzdeki akademik yıl,  uzaktan ve ikinci öğretim öğrenciler için katkı payları ve öğrenim ücretleri 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı ücretlerine göre yüzde 69,9 artırıldı. Diğer yandan Devlet üniversitesinde öğrenim gören  depremzede ön lisans ve lisans öğrencilerinin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından karşılanması hükmü çıkarıldı.

Tahir Şahin kimdir, kaç yaşında ve neden vedat etti? Eski Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin hayatı ve biyografisi

Eski Menemen Belediyesi Başkanı Tahir Şahin öldü mü araştırmaları gündemde yer alırken, üzücü haber duyuruldu. Menemen’de 1999-2019 yılları arasında CHP’den girdiği yerel seçimleri kazanıp 4 dönem üst üste belediye başkanlığı yapan Tahir Şahin öldü. Peki, Tahir Şahin kimdir, kaç yaşında ve neden vedat etti? Eski Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin hayatı ve biyografisi

Facebook’un hikayesini anlatan Sosyal Ağ’ın devam filmi yolda

Facebook’un hikayesini anlatan Sosyal Ağ’ın devam filmi yolda

YKS sınav giriş belgesi renkli mi olmalı? ÖSYM sınav giriş belgesi siyah beyaz olur mu? Üniversite sınavı TYT, AYT, YDT oturumları için geri sayım!

Sınav giriş belgesi renkli mi olmalı sorusu, YKS 2025 oturumlarına az bir zaman kala adaylar tarafından sorgulanıyor. Üniversite sınavının TYT, AYT, YDT oturumları bu hafta sonu (21-22 Haziran) tarihlerinde gerçekleştirilecek. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sınavı için adaylar da son hazırlıklarını yapıyor. Hedefledikleri üniversiteyi kazanmak için ter dökecek adaylar, sınava girerken ilgili oturuma ait ÖSYM sınav giriş belgelerini de yanında bulunduracak. YKS sınav giriş belgesinin üzerinden aday fotoğrafının bulunması zorunlu olacak. Bununla birlikte giriş belgesinin siyah beyaz olup olmayacağı da merak ediliyor. Peki YKS sınav giriş belgesi renkli mi olmalı? ÖSYM sınav giriş belgesi siyah beyaz olur mu? İşte ayrıntılar…

AÖL sınav yerleri sorgulama ekranı 2025 meb.gov.tr | Açık Öğretim Lisesi sınavları ne zaman? AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi yayınlandı mı? İşte MEB Açık Lise sınav takvimi!

AÖL sınav tarihi yaklaşırken, Açık Öğretim Lisesi sınav giriş belgesi sorgulama ekranına gözler çevrildi. Açık Öğretim Lisesi 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Kayıt yenileme işleminin ardından, 3. Dönem Açık Öğretim Lisesi sınavları tamamlanacak. Öğrenciler Açık Lise 3. Dönem sınavlarına temmuz ayında katılım sağlayacaklar. Söz konusu sınavdan önce AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi https://aol.meb.gov.tr/ üzerinden erişime açılacak. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Peki, Açık Öğretim Lisesi sınav yerleri ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri belli oldu mu? İşte, 2024 2025 AÖL sınav takvimi hakkında bilgiler.