Mahfi Eğilmez teşhisi koydu, reçeteyi açıkladı! ‘Çoklu organ yetmezliği’

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmezden Uyarı: “Çoklu Organ Yetmezliği” Ekonomide Risk

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin son değerlendirmelerini yapmaya devam ediyor. Eğilmez’in yorumları yakından takip ediliyor. Eğilmez son olarak ekonomi yönetimine önemli bir uyarıda bulundu: “çoklu organ yetmezliği”.

Eğilmez’in kendi adını taşıyan web sayfasında yayınladığı “Çoklu Organ Yetmezliği” başlıklı yazısında tekli organ yetmezliği ile çoklu organ yetmezliğinin farklarına dikkat çekti.

Eğilmez, tekil sorun ve çoklu sorunlar arasındaki farkları açıklarken şunlara değindi: Ekonomide tekil sorunlar, bir ekonomik göstergenin alışılmış durumdan farklı bir şekilde gelişmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda maliye politikası ve para politikası araçları kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Örneğin, enflasyon artarsa faizleri yükselterek talebi düşürmek ama bu sırada büyümeyi etkilememek gereklidir. Ekonomide çoklu sorun ise fiyat istikrarı, büyüme, istihdam, cari denge, bütçe dengesi gibi birden fazla alanda sorunların aynı anda ortaya çıkması veya peş peşe gelmesidir.

Eğilmez, “Ekonomide çoklu organ yetmezliği”nin tedavisinin zor olduğuna vurgu yaparak, aynı anda çözülmeye çalışılan sorunlardan birinin tedavisi diğer sorunları tetikleyebileceğine dikkat çekti. Örneğin, enflasyonu kontrol etmek için faizleri yükseltmek, büyümeyi daha da olumsuz etkileyebilir.

Türkiye’nin yüksek enflasyon sorununu çözme çabalarının büyümeyi olumsuz etkilediğini ve tedbirlerin iyi ayarlanmaması durumunda sorunların daha da artabileceğini belirten Eğilmez, dengeli bir yaklaşımın önemli olduğunu vurguladı. Çoklu organ yetmezliği olan bir hastanın sigara ve alkol tüketimini bırakması gerektiği gibi ekonomide de tedbirlerin dengeli bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Eğilmez, Türkiye’nin çoklu ekonomik sorunlarla mücadele etmeye çalışırken riskleri artırdığını ve olmayan bir dünyada yaşadığımızı belirterek eleştirilerde bulundu.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında geriledi -18 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,23 değer kaybederek 9.224,59 puana indi.

Akaryakıta zam geliyor! Brent petrol ne kadar oldu?

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 74,63 dolardan işlem görüyor. Dün 75,75 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,70 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre yüzde 1,4 azalarak 74 …

Borsa güne nasıl başladı? Fed kararı bekleniyor! (18 Haziran 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 28,94 puan ve yüzde 0,31 azalışla 9.310,65 puana geriledi …

Rezervlerde tarihin en sert kaybı

Ödemeler dengesi nisanda 7.86 milyar dolar ile 2 yılın en yüksek cari açığını verirken, 19 Mart sarsıntısının etkisiyle beraber Merkez Bankası döviz rezervleri de nisanda 25 milyar dolar azalış gösterdi. Uzmanlara göre tarihin en sert rezerv kaybı görülürken 4 aylık cari açık 20.3 milyar dolara yükseldi.

Türkiye ile Dünya Bankası’ndan orman yangınlarına yönelik işbirliği çalıştayı

Türkiye ve Dünya Bankası, “Orman yangınları için işbirliği ve dirençlilik” konulu uluslararası konferansa ev sahipliği yapıyor.

Denizlili terzilere uluslararası sertifika

Denizli Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Odası öncülüğünde hayata geçirilen proje çerçevesinde, terzilik mesleğinde uluslararası geçerliliğe sahip Model Makinecilik (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmeye başlandı. İlk kez …